“Als je wilt groeien, zal je uit je comfortzone moeten treden.”
Reisjournaliste Mariëtte van Beek (www.reisomtereizen.nl) woonde 1 van mijn Mastermind groepssessies bij over “Verander je Money Mindset” en zag wat dit met de deelnemers en haarzelf deed. Ze heeft hierover een gastblog geschreven.
Creating Value Cards: Coachingskaarten om je onderneming én jezelf te laten groeien
Gastblogger: Mariëtte van Beek
De eerste sessie van het BIZZ Road Map Mastermind Spel maakt het doel direct helder. Vrouwelijke zelfstandige professionals analyseren samen hun business en stellen meteen actiepunten op om zaken te verbeteren. Mét deadlines. Om dat te bereiken werkt coach Marian Koek met eigen ontworpen coachingskaarten: de Creating Value Cards. De vragen en opdrachten op die kaarten halen iedereen uit de comfortzone. Oók deze gastblogger.
Tekstschrijfster Béatrice trekt het eerste coachingkaartje uit een stapel en leest voor: ‘Wat triggert jouw onzekerheid als je denkt dat klanten niet in staat zijn om jouw diensten/producten te betalen?’ “Oh, dat is helemaal niet op mij van toepassing. Mijn tarieven zijn geen punt van discussie. Als potentiële klanten die te hoog vinden, verwijs ik ze vriendelijk door naar een ander.”
Belemmerende ideeën
Béatrice is zzp’er en een van de vijf deelneemsters aan de serie coachsessies van het BIZZ Road Map Mastermind Spel. De sessies kennen een zorgvuldige opbouw. Elke sessie behandelt coach Marian een nieuwe stap op weg naar een succesvoller bedrijf en een meer gebalanceerd leven. Het begint vandaag met de money mindset. Hoe sta je tegenover geld? “Het is nodig daarover na te denken” aldus Marian, “het is het fundament van je business. Mijn ouders hadden het niet breed. Van huis uit kreeg ik het idee dat je voor geld hard moet werken. Daardoor zag ik lange tijd niet dat er alternatieven zijn voor het uurtje-factuurtje. Zo’n geconditioneerde money mindset werkt voor iedereen belemmerend.”
Uurtarieven omhoog
Dat wordt meteen duidelijk als Marian en de andere deelnemers verder discussiëren met Béatrice. Ze blijkt al jaren haar uurtarieven niet te hebben verhoogd. “Ja, het is waar. Misschien zit daar toch iets van een psychische grens. Je gaat dingen invullen voor bestaande klanten. Je bent bang ze te verliezen. Terwijl de verhouding prijs-waarde helemaal in orde is.” De groep bedenkt dat er een gunstig bijeffect aan hogere tarieven zit. Je hebt dan minder werk nodig. Dat schept voor Béatrice ruimte om naar andere richtingen in het werk om te zien. Dat wil ze graag. Ze schrijft nu vooral over een specifiek onderwerp. “Ja maar, dat is ook mijn wens!”, roept Yvonne enthousiast, “wat een eyeopener!” Yvonne runt een bedrijf dat studenten begeleidt bij het schrijven van hun afstudeeropdrachten. Ze wil er iets anders mee, maar weet nog niet goed wat. Tarieven verhogen wordt voor Béatrice en Yvonne beiden een actiepunt dat ze vóór de volgende coachingsessie gaan realiseren.
Geen excuses meer
Dan mag ondergetekende ook een kaart trekken. Wat staat erop? ‘Als je denkt aan verdubbelen van je inkomen, welke bedenkingen komen dan direct in je hoofd op?’ Eigenlijk is het verdubbelen van inkomen geen wens die bij mij speelt. Ik ben reisjournalist en digitale nomade en low budget leven is mijn passie. Wat ik wél graag zou willen, is met digitale producten geld genereren. Zo ben ik al tijden met een e-boek bezig. Het ding komt nooit af, omdat opdrachten van anderen altijd voorgaan. De tijd om met ermee verder te gaan ontbreekt simpelweg. “Heel herkenbaar”, aldus de andere deelnemers. “Je eigen projecten laat je als eerste liggen, ze zijn nooit prioriteit, terwijl die juist onafhankelijkheid van opdrachtgevers zouden bewerkstelligen.” “Dat tijdgebrek is feitelijk een bedenking die je succes blokkeert”, aldus Marian. “Bovendien koppel je inkomen aan tijd. Juist met het ontwikkelen van e-producten doorbreek je het idee van uurtje-factuurtje. Je bouwt dan aan je eigen business.” Toegegeven, dit is een heftige confrontatie met mijn korte termijndenken. Nu tijd investeren is later tijd én inkomen winnen. Béatrice suggereert een half uur per dag te besteden aan de verdere uitwerking van mijn e-boek. “Dat moet toch zeker lukken? Het schrijven wordt ook behapbaarder, als je het boek in delen gaat verkopen.” Alle excuses vallen weg.
Boeddhistische kaarten
Spelenderwijs sparren met andere ondernemers leidt tot inzichten. Voor jezelf én anderen. “Dat zag je in deze interacties ook weer gebeuren”, licht Marian toe. “Ze hebben meerwaarde. Het spel is gebaseerd op boeddhistische principes, dus wordt er ook direct een actie aan gekoppeld. Daar is niets zweverigs aan. Boeddhisme ís actie. Vanuit wijsheid, compassie en moed de juiste keuzes maken en die implementeren in je dagelijkse leven en je business. Als vrouwen een coachingskaart trekken en meteen reageren met ‘ik wil deze vragen niet!’ dan is het juist goed voor ze om er wél mee door te gaan. Buiten je comfortzone kom je verder. Jouw kaart illustreerde dat precies”.
Hoe kom jij in actie? Welke stappen neem jij om je onderneming en jezelf te laten groeien?
Laat een reactie hieronder achter en deel met ons jouw ervaringen, zodat dit ook andere ondernemers kan helpen. Dank!
Wil je meer weten over mijn kaarten? Download 4 gratis kaarten of koop je eigen set, speciaal om te jezelf te coachen of anderen in een mastermind groep.